Je bekijkt nu DE BOKONON EN DE FA

DE BOKONON EN DE FA

Veel mensen in West Afrika raadplegen een bokonon bij alle belangrijke beslissingen, bij problemen, bij ziekte, bij geboorte en dood, bij zo ongeveer alles waar een mens zich zorgen over kan maken.
Een bokonon is een wijze man die via het orakel Fa communiceert met de voorouders en goden.
Hij is een vertrouwensman, arts, financieel adviseur, psycholoog en biechtvader tegelijk en vervult een fundamentele rol in de samenleving.

Wanneer een bokonon geraadpleegd wordt legt hij contact met de wereld van de voorouders en de goden met het verzoek te helpen bij het vinden van de juiste antwoorden.
Deze worden gegeven door middel van een teken. De bokonon vindt dat teken door het werpen van een ketting met acht halve notendoppen. De notendoppen kunnen met de open of gesloten kant naar boven vallen, waardoor er uiteindelijk 256 verschillende combinaties mogelijk zijn. Elke combinatie staat voor een teken. Bij het werpen van de ketting sturen de goden en de voorouders de hand van de bokonon en bepalen het teken dat valt. Zo is de Fa de spreekbuis van de goden en voorouders.
Elk teken staat voor een veelheid aan verhalen, parabels, volkswijsheden en gezegdes die door de eeuwen van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Als er al zoiets bestaat als de ziel van een volk dan zou je kunnen zeggen dat de Fa daar een unieke verschijningsvorm van is.

Het lezen van de Fa vergt een intensieve studie en een fenomenaal geheugen. Het duurt jaren voordat een leerling voldoende kennis heeft vergaard om zelfstandig als bokonon te kunnen werken.