Je bekijkt nu DE BOKONON EN HET ORAKEL

DE BOKONON EN HET ORAKEL

Bij alle belangrijke beslissingen, bij problemen, bij ziekte, bij geboorte, bij huwelijk en bij dood, bij zo ongeveer alles waar een mens zich zorgen over kan maken wordt in West-Afrika de bokonon geraadpleegd.
Een bokonon is een wijze man die via het orakel kan communiceren met de andere wereld, de wereld van de voorouders en de vodun. Vrouwen kunnen (nog) geen bokonon worden.
Een bokonon is een vertrouwensman, arts, financieel adviseur, psycholoog en biechtvader tegelijk en vervult dus een uiterst belangrijke, soms cruciale rol in de samenleving.

De antwoorden op de vragen worden gevonden met behulp van de tekens van Fa. Fa is de boodschapper tussen de andere wereld en de wereld van de levenden.
De bokonon vindt het juiste teken van Fa door het werpen van een ketting met acht halve notendoppen. De notendoppen kunnen met de open of gesloten kant naar boven vallen, waardoor er uiteindelijk 28 is 256 verschillende combinaties mogelijk zijn. Elke combinatie staat voor een teken. Bij het werpen van de ketting sturen vodun en voorouders de hand van de bokonon. Zo bepalen zij het teken dat valt en zo is Fa de spreekbuis van de vodun en voorouders.

Elk teken staat voor zestien verhalen en parabels, zestien volkswijsheden en gezegdes en voor zestien liederen die door de eeuwen heen van generatie op generatie zijn doorgegeven.
In de verhalen, de volkswijsheden en de liederen liggen de juiste antwoorden op de vragen besloten. De kennis, het lezen en het interpreteren van Fa vergt een intensieve studie en een fenomenaal geheugen. Het duurt jaren voordat een leerling voldoende kennis heeft vergaard van al die verhalen en volkswijsheden om zelfstandig als bokonon te kunnen werken. De opleiding begint meestal al op zeer jonge leeftijd.

Als er al zoiets bestaat als de ziel van een volk dan zou je kunnen zeggen dat Fa daar een unieke verschijningsvorm van is.

Acht open notendoppen vormen het teken Gbe Medji

O     O
O     O
O     O
O     O

Gbe Medji zegt

Het kind dat het pad van zijn ouders volgt
zal nooit verdwalen