Je bekijkt nu Leven met de Voodoos

Leven met de Voodoos

“Zolang de leeuwen niet hun eigen verhaal vertellen, zullen de jagers altijd de helden zijn”

Leven met de Voodoos wordt een documentaire over het leven in Kenouhoué, een dorpje in het zuidwesten van Benin waar voodoo nog de toonaangevende religie is. Met deze documentaire willen we de bewoners een podium bieden om aan het Westen te laten zien wat voodoo voor hen betekent. We ontmoeten de bewoners, de voorouders en de voodoos die tezamen een voodoogemeenschap vormen.

Voodoo wordt in het Westen vooral geassocieerd met mysterieuze riten en bloederige offers, met bezetenheid en geloof in duistere krachten. Voor de bewoners van Kenouhoué is voodoo behalve het eeuwenoude animistische geloof van hun voorouders, een allesomvattende kijk op de wereld, geeft het zin en betekenis aan de gebeurtenissen in het leven en vormt het een richtsnoer voor het doen en laten van alle dag.
Mede door onze ondersteuning van het project “Geen kinderen in een convent, alle kinderen naar school” hebben we het vertrouwen weten te winnen van de bewoners. De oprichters van dat project, de kinderadvocaat Gilbert Djofin en de president van alle voodoo chefs Mama Hounza Tognon, hebben gevraagd of we kunnen helpen om het negatieve beeld dat in het Westen over voodoo leeft bij te stellen.
We hebben toegang gekregen tot alle ceremonies, ook op plekken die normaal voor niet-geïnitieerden taboe zijn. Sinds 2016 zijn we vier keer naar Kenouhoué geweest om opnames te maken. Daarbij waren we vrij om alles te filmen en hebben we de volledige medewerking van de voltallige bevolking gekregen.

Nu de opnames afgerond zijn, kunnen we beginnen met de volgende klus: monteren en nabewerking!