Nieuwsbrief april 2019

Voodoo wordt in het Westen vooral geassocieerd met mysterieuze riten en bloedoffers, met bezetenheid en geloof in duistere, sinistere krachten. Voor de volgelingen is voodoo, behalve een oude voorvaderlijke religie, een allesomvattende visie op de wereld. Voodoo geeft zin en betekenis aan de gebeurtenissen in het leven en vormt een richtsnoer voor het doen en laten van alle dag. Het lijkt een open deur, maar door de nadruk die over het algemeen gelegd wordt op het exotische is men geneigd te vergeten dat deze mensen in wezen door hetzelfde gedreven worden als wij westerlingen.

Onze documentaire begint steeds meer vorm te krijgen en we krijgen enthousiaste reacties op de montages tot nu toe. We willen via crowdfunding het bedrag bij elkaar krijgen om beeld en geluid door een professional te laten bewerken. Als iemand connecties in de filmwereld heeft, laat het dan even weten! De documentaire schetst het leven van alle dag in het dorpje Kenouhoué in Couffo, een district in het zuidwesten van Benin waar voodoo de toonaangevende religie is. In drie delen ontmoeten we de bewoners, de voorouders en de goden die tezamen een voodoogemeenschap vormen.

BEKIJK HIER DE TRAILER “LEVEN MET DE VOODOO”

HET FAMILIEHUIS “LA SOLIDARITÉ”

Gilbert heeft samen met de kinderen en een boer een grotere moestuin aangelegd bij het familiehuis. Binnenkort kunnen de eerste groenten geoogst worden.
De waterput is klaar en de werkzaamheden aan de watertoren naderen eindelijk hun einde. Dat gaat een stuk langzamer dan het graven van een 70 meter diepe put!
Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar, heeft €150 gedoneerd voor tam-tam’s. Het was een grote wens van de kinderen om zelf muziekinstrumenten te hebben.
We zoeken nu nog fondsen die een bijdrage willen leveren voor de aanschaf van een maismolen (ongeveer €6000) Hiermee kan per maand €150 aan inkomsten gegenereerd worden, wat een belangrijke stap zou zijn naar zelfredzaamheid. De eerste €2000 zijn al toegezegd onder voorwaarde dat we het hele bedrag bij elkaar krijgen.

HET NAAIATELIER

In April worden de examens afgenomen, dit jaar gebeurt dat voor het eerst landelijk, dus we zijn benieuwd hoeveel leerlingen er straks gediplomeerd worden en een startpakket krijgen.
De verkoop bij de museumwinkels gaat nog steeds fantastisch en de tasjes en slingers zijn inmiddels opgenomen in de vaste collectie! We zoeken nu bedrijven die voor hun kerstpakket of als relatiegeschenk tasjes willen inkopen. Mocht iemand dit via zijn werk willen promoten, neem dan contact met ons op!

Onder de naam SacSac verkopen we designartikelen die door ons gemaakt zijn. De opbrengst hiervan gaat naar de stichting en dus niet specifiek naar het naaiatelier. Deze zomer zullen we op verschillende markten staan. Nieuw in de SacSac collectie zijn deze stropdassen van Afrikaanse Bogolan stof. Voor lezers van onze nieuwsbrief te koop voor de speciale vriendenprijs van €20 inclusief verzending, gewoon even mailen.