Nieuwsbrief dec 2017

We zijn blij jullie via deze eerste nieuwsbrief te kunnen informeren over onze activiteiten en resultaten.
De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met allerlei praktische zaken:

De oprichting van onze stichting en uitbreiding van het bestuur met Frank van den Eerenbeemt en Hennie Lenders
De aanvraag voor erkenning als Algemeen Nut Beogende Instelling. Deze ANBI status biedt belastingvoordeel, maar is ook een belangrijk keurmerk voor goede doelen. Zodra alles formeel afgehandeld is zullen we jullie inlichten over de mogelijkheid om via een periodieke schenkingsovereenkomst belastingvrij te doneren.
De bouw van de website www.kindinbenin.com (met dank aan Feli Nicolaes voor de technische ondersteuning en aan Kees van Broekhoven en Henriette Grashoff voor de vertalingen)
Openen van een Facebookpagina. Hier posten we regelmatig nieuws of berichten uit Benin. Ook zullen we in januari foto’s en berichten plaatsen van onze activiteiten ter plekke. https://www.facebook.com/kindinbenin/

Daarnaast zijn we begonnen met de werving van Vrienden van het Weeshuis en zijn we verder gegaan met de handel van tasjes en slingers van het naaiatelier. In korte tijd hebben we samen met jullie al een heel mooi resultaat behaald!

WEESHUIS LA SOLIDARITÉ

We zijn ontzettend blij met alle giften die we tot nu toe hebben ontvangen, zowel de maandelijks terugkerende als de eenmalige donaties. Sinds oktober 2017 maken we maandelijks €200 over naar de rekening van de lokale Stichting PADEEB, ter ondersteuning van het levensonderhoud van de kinderen in het weeshuis. Gilbert laat ons elke keer weten bijzonder dankbaar te zijn. Om een voorbeeld te geven wat hij daarvan kan kopen: 3 balen rijst van 50 kilo (€75) , 2 zakken mais (€50), een jerrycan palmolie (€25), een zak bonen (€25) , 200 teilen water om te koken en wassen (€10) en een zak maniokmeel (€15) Daarnaast hebben we in januari 2018 eenmalig ruim €400 te besteden. Hiervoor zullen we in overleg met Gilbert een bestemming voor zoeken.
We gaan door met onze actie om Vrienden van het Weeshuis te werven. Zoals we al eerder hebben laten weten zijn we afgestapt van de term “pleegouders”. Tot veler genoegen, hebben we gemerkt!
Aanmeldingen als Vriend van het Weeshuis zijn natuurlijk nog steeds mogelijk en welkom!
Je kunt doneren via https://www.kindinbenin.com/doneer-2/
of rechtstreeks op NL48 TRIO 0338675353 t.n.v. Stichting KIB

NAAIATELIER

De verkoop van de tasjes en slingers gaat gestaag door en deze cadeauartikelen vinden gretig aftrek bij zowel het Tropenmuseum als bij particulieren. Naast Amsterdam hebben we ook een afzetpunt in Maastricht dankzij de inzet van Juul Hermkens. Het afgelopen jaar hebben we 752 tasjes verkocht en 1655 meter slingers. Dankzij onze bemiddeling worden kunnen in januari 2018 weer 24 kleermakers gediplomeerd worden en een naaimachine ontvangen.
Dit project is inmiddels helemaal self-supporting en dus geslaagd!

GEEN KINDEREN IN EEN VOODOOCONVENT,
ALLE KINDEREN NAAR SCHOOL

De grootste uitdaging wordt gevormd door onze werkzaamheden rondom het project “Geen kinderen in een voodooconvent, alle kinderen naar school” Dit project valt niet uit te leggen als je niet begrijpt welke invloed het voodoo geloof heeft op het alledaagse leven. Om die invloed voor ons westerlingen begrijpelijk te maken, hebben we besloten om samen met de plaatselijke bevolking een documentaire te maken over hun dagelijkse leven. De voorbereidingen zijn al in volle gang en in januari beginnen we met het veldwerk.
Stichting Kind in Benin maakt inmiddels deel uit van het netwerk van Sinchi Tribe, een organisatie die zich richt op het behoud van inheemse culturen.
https://sinchi-tribe.com/network/among-voodoo-spirits/

EEN VOORUITBLIK OP 2018

In Januari gaan Herma en Niek naar Benin om met de lokale stichtingen verder vorm te geven aan onze activiteiten:

Het weeshuis

We gaan bekijken of en hoe we onze wervingsacties kunnen uitbreiden om bijvoorbeeld een bijdrage te kunnen leveren aan de bouw van een waterput of het opleiden van jongeren tot landbouwer.

Het naaiatelier

We zien nog mogelijkheden om de omzet van cadeau-artikelen te vergroten, maar dan moet het ook een doel hebben. Op dit moment is de opbrengst voldoende om jaarlijks de gediplomeerde kleermakers van een naaimachine te voorzien.
Met de plaatselijke opleidingsorganisatie ONG-AJP gaan we in januari de mogelijkheid bespreken om de startende kleermakers ook te voorzien van een inkomen, door ze deel uit te laten maken van het productieproces.

Geen kinderen in een voodooconvent

Afhankelijk van onze bevindingen in januari gaan we ons documentaireplan verder uitwerken, partners en fondsen zoeken.