Nieuwsbrief mei 2020

Lieve mensen, we hopen dat jullie deze mail in goede gezondheid ontvangen. Gezien de bijzondere tijd waarin we leven, willen we je graag op de hoogte brengen welke gevolgen het coronavirus heeft voor onze projecten. Volgens de officiële cijfers zijn er in Benin 92 besmette mensen geregistreerd, waarvan 42 hersteld zijn en 2 overleden. Winkels en scholen zijn dicht, het openbaar vervoer is beperkt en het dragen van mondkapjes wordt aangeraden. Officiële cijfers en de realiteit; voorlopig kunnen we alleen afwachten wat Corona in Afrika teweeg zal brengen en zijn onze vrienden in Benin allemaal gezond.

FAMILIEHUIS LA SOLIDARITÉ

Veel winkels zijn gesloten en de prijs van etenswaren gaat snel omhoog. We zijn dan ook ontzettend blij dat we dank zij verschillende Nederlandse fondsen een groot stuk landbouwgrond hebben kunnen kopen. Omdat ook in Benin de scholen gesloten zijn kunnen de kinderen nu volop meehelpen met het zaaien en oogsten van mais, palmnoten en maniok. Ook de projecten van voorgaande jaren, de waterput, maismolen en moestuin blijken bijzonder waardevol. Hierdoor loopt de voedselvoorziening voor de kinderen voorlopig geen gevaar. Dank aan alle vaste donateurs, stichting KOOK in Alkmaar, stichting van Helden Tucker en De Johanna Donk-Grote Stichting.

De aankoop van 1 hectare landbouwgrond is voor het familiehuis een grote stap naar zelfvoorziening.

Serge is inmiddels geopereerd. Hij liep al zijn hele leven op de zijkant van zijn voet, een handicap die ontstaan is na een malariabehandeling met vele kinine injecties. Dankzij jullie donaties hebben we de operatie en revalidatie kunnen betalen (in totaal 525€).

Serge heeft inmiddels aangepaste schoenen en zit nog in het revalidatieproces.

HET NAAIATELIER

Nu de Nederlandse musea dicht zijn, ligt ook de verkoop van tasjes en slingers stil. Daarom verkopen we nu mondkapjes van Afrikaanse pagnes. Over het nut van mondkapjes is al veel geschreven. Onze mondkapjes bevatten geen speciaal filter en zijn gemaakt volgens het model zoals je ze bij de meeste mensen op straat ziet. Dat soort mondkapjes zijn sowieso niet beschikbaar voor privégebruik omdat ziekenhuizen daar al nijpend tekort aan hebben. Maar je kunt met deze kapjes wel meer bescherming bieden aan anderen als je zelf hoest of niest en ze zijn vrolijker dan die medische mondkapjes. Ze zijn te bestellen via voor €5 per stuk

De leerlingen van het naaiatelier hebben zelf mondkapjes gemaakt, passend bij hun uniform

DE DOCUMENTAIRE “LEVEN MET DE VOODOOS”

Het plan was om in augustus naar Benin te gaan en de eerste versie van de documentaire te laten zien aan alle mensen die hebben meegewerkt.. De coronamaatregelen zetten hier waarschijnlijk een streep door, dus we gaan rustig verder met de montage en hopen de film dan in 2021 uit te brengen. Het wordt een poëtisch beeld van de dorpsgemeenschap Kenouhoué, waar de bewoners samen leven met hun voorouders en voodoos. Over enkele maanden beginnen we de crowdfunding actie voor de professionele postproductie van de film.

We hopen dat het jullie goed gaat!

Niek Nicolaes
Herma Darmstadt
Frank van den Eerenbeemt
Hennie Lenders