Je bekijkt nu NAAIATELIER

NAAIATELIER

Savalou is een klein stadje in het midden van Benin. In het naaiatelier van Gratien Gbaguidi krijgen kansarme jongeren de gelegenheid om het vak van kleermaker te leren. Na afronding van hun 3-jarige opleiding krijgen ze een naaimachine zodat ze hun eigen atelier kunnen beginnen.  De energieke en ondernemende Gratiën is  de spil van de lokale stichting ONG-AJP waarmee we samenwerken.
Deze stichting richt zich op de volgende activiteiten:

  • bestaande werkplaatsen stimuleren om jongeren een goedkope, goede leerplek en beroepsopleiding te bieden
  • bijscholing geven aan de leermeesters
  • jongeren helpen om hun eigen atelier op te zetten door schenking van een starterspakket

LOKAAL INITIATIEF

In Benin is het niet ongebruikelijk dat ateliers hoge bedragen vragen als leerlingen het vak willen leren. Vervolgens werkt de leerling drie jaar zonder vergoeding voor de baas en moet ook nog flink bijbetalen om een diploma te ontvangen. Kleermaker Gratien Gbaguidi en onderwijzer Romain Alapini trokken zich het lot aan van de vele jongeren die zonder school, werk of opleiding rondhangen en weinig uitzicht hebben op een zelfstandig bestaan. Ze richtten in 2008 de ONG-AJP op (Organisation Non Gouvermentale – Association pour une Jeunesse Professionnelle).
ONG-AJP strijdt tegen de werkeloosheid en armoede en richt zich op kansarme jongens en meisjes uit Savalou en omringende dorpen. Ze biedt hen een beroepsopleiding zoals kapper, kleermaker, timmerman, automonteur of lasser. Tijdens de opleiding wordt intensief contact onderhouden met de ouders van de leerlingen om hen te overtuigen van het belang van een goede opleiding.
Na afloop van hun opleiding krijgen de gediplomeerde jongens en meisjes een starterspakket ter waarde van honderd euro.

ONZE ONDERSTEUNING

We ondersteunen dit project door te bemiddelen in de verkoop van producten die de leerlingen in de naaiateliers maken van restjes stof.

  • onze webwinkel
  • de museumwinkels van het Tropenmuseum/Amsterdam, Museum Volkenkunde/Leiden, Wereldmuseum/Rotterdam en Afrikamuseum/Berg&Dal
  • de Africashop van het Africamuseum in Tervuren (België)
  • likeUafrica in Milaan (italie)

Daarnaast verkopen we in onze webwinkel ook designartikelen die we zelf maken onder de naam SACSAC.
De verkoop van alle producten komt volledig ten goede aan de stichting.